Anyaság kontra kreatív vállalkozás = egyensúly? – Kovács-Szalay Nikolett válaszol

Saját vállalkozást vezetni gyerek nélkül is nagyon nehéz, ezt mind tudjuk. A sorozat kezdő részében a bajai Kovács-Szalay Nikolettet kérdeztem munkáról, anyaságról és ezek összeférhetőségéről.

Mátrába készültünk Lénával, amikor Nikit ajánlották. Túrázáshoz kerestem a megfelelő hordozót. Első látásra egy kissé túlhajszolt, de annál szimpatikusabb anyut ismertem meg személyében, hátán a nagyobbik gyerekével, ölében a kisebbel, miközben a mi kérdéseinkre válaszolt, segített kipróbálni az eszközt.

Érdekelt, ő hogy csinálja, hogy az anyasággal járó nehézségek mellett, saját vállalkozást vezet. Nem is egyet.

Mesélj róla, te hogyan kezdted? Hogyan kezdted újra? Milyen érzelmi hullámokon mentél keresztül, ameddig megtaláltad az egyensúlyt a munkád és a gyerekeid nevelése között?  

Szerintem a legtöbben ahogy anyák leszünk, átértékeljük, hogy mi is a fontos, illetve elgondolkodunk, hogy majd ha olyan idős a gyerkőc, hogy ovi-suli is a képbe kerül, akkor hogyan osszák be az idejüket és hogyan legyenek együtt a gyerekükkel.

Innen indul az én történetem. Mindig is szerettem volna anya lenni és most hogy megadatott, minél több időt a gyermekeimmel szeretnék lenni, nem szeretném, ha a rendszer nevelné őket, mert sajnos azt látom, hogy ott már nem ugyanazok az értékek sok helyen, amiket én fontosnak tartok. Eddig is volt próbálkozásom, hogy valami sajátba fogjak, de miután megszületett a nagylányom a horgolás és a hordozás kiemelkedően fontos lett. Majd mivel észrevettem, hogy az anyukáknak a környéken nem nyújt senki segítséget hordozással kapcsolatban, nagyon bele is mélyültem a témába, így elindultam azon a vonalon.

Az egyensúly még most sem mindig van meg, de igyekszem a lányaimat mindennél előbbre helyezni és mindent megoldani. Érzelmileg nagyon-nagyon nehéz. Folyton bűntudatom van, hogy amikor éppen dolgozom nem inkább velük vagyok. Sokszor úgy érzem rossz anya vagyok, de sokan próbálnak megerősíteni abban, hogy jól csinálom.

Hogy érzed? Nélkülöznie kell téged a családodnak, vagy könnyedén fel tudjátok osztani a szerepeket?

Ez változó és szinte minden nap máshogy válaszolnék. Nélkülözniük időről-időre kell, mert van, hogy egyszerűen nem jut a játékra idő, vagy kicsit a mamával, dédivel kell lenniük míg elvégzem a munkám. Mindezt igyekszem a legminimálisabbra csökkenteni. Ezt persze néha nehéz megoldani, mert a sok éjszakázástól már fáradt az ember lánya.

Milyen volt a gyerekek előtt és milyen most a munkád?

A gyermekeim előtt azt mondanám munkamániás voltam: reggel elmentem otthonról és csak este értem haza. Eddig is részmunkaidőben dolgoztam, és most is. Azt hiszem igazából a tökéletesség igénye és az időbeosztás, ami változott: már nem törekszem minden áron arra, hogy ameddig valami nincs kész, addig ott ülök és csinálom, illetve ha valami „úgy jó lesz”, nem fejlesztem tökéletesre.

Niki a HordoZoo és a Baja és környéke hordozós klubot vezeti, ahol csecsemő és kisgyermek hordozási tanácsadóként segíti az anyukat, illetve a környék hordozós klubját szervezi, vezeti és karbantartja. Baja és környéke újdonsült anyui nyugodtak lehetnek, hiszen kipróbálhatóak a különböző hordozók és nem mellesleg bérelhető nagyon családbarát áron.

A másik a HorgOrdas oldal, ahol a főleg horgolt termékeit ismerteti és kínálja. Ezen az oldalon van babás, hordozós termék is, de legfőbb profilja inkább a háztartás körül mozog. Megtalálhatók itt tárolók, gyertyatartók, és tisztálkodáshoz különböző eszközök.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.