PAULO COELHO- Nem bolond, csak regényiró


Könyveit a Copacabanán irja. Művei a világ 140 országában, 56 nyelven, több mint 45 millió példányban fogytak el. És Paulo Coelho még csak 61 éves…

Riói mérnök fiaként, 1947-ben született. Jezuita általános iskolába iratták, de nem szerette a komor légkört, a kötelező imádkozást. Az irodalom nyújtott számára felüdülést, amiben magasan kiemelkedett társai közül. Meg is nyerte az iskola versiró versenyét. Még az általa gyengének tartott irásait is értékelték. Sonia húga egyszer a papirkosárból bányászta ki dolgozatát, amivel dijat nyert egy pályázaton.

MAKACS TINÉDZSER

Szülei műszaki pályára szánták,minden elkövettek azért, hogy abbahagyja az irást. Paulo azonban nem tágitott céljától, eszelősen ragaszkodott az irodalomhoz. Apja hajthatatlansága makacs ellenállástváltott ki belőle, gűnyolni kezdte a család szokásait. Pedro papa erre ideggyógyintézetbe záratta, azt hitte megbuggyant. Ám a sokkterápiák hatástalannak bizonyultak. Szülei eröltetésére elkezdte az egyetemet, ám hamarosan tagja lett egy amatőr szintársulatnak, később űjságiróként dolgozott. “Kedves” szülei űjra diliházba záratták. Az orvosok kijelentették, nem elmebajos. Az idegügyógyintézeti élmények hatására irta meg Veronika meg akar halni cimű regényét. Egy képviselő a regény elolvasása után állt ki a törvény mellett, amely megszüntette az országban a kényszergyógykezelés intézményét.

ÚTKERESŐ IFJÚ

Paulo rövid időre visszatért az egyetemre, majd újabb szinházi kitérő után csatlakozott a hippimozgalomhoz. Megnövesztette a haját, nem hordta magánál a szemelyi igazolványát, és drogozni kezdett. Ekkor ismerkedett meg Raul Seixas zeneszerzővel, akinek felkérésére dalszövegeket irt. Hatalmas összegeket keresett vele. A hatvanas években egy kapitalizmusellenes társaság tagja lett, majd fekete mágiával kezdett foglalkozni. Ezekből az élményekből született A valkűrök, 1992-ben. Folytatásos képregény irásában is kipróbálta magát. Alkotásaiban több szabadságot követelt a népnek. A hatalom felforgatónak tartotta, ezért barátjával együtt börtönbe zárták. Két nap múlva kiengedték, majd újra lecsukták, ráadásul meg is kinozták. Állitása szerint csak azért úszta meg a halálos bántalmazást, mert a pribékeknek azt hazudta, zárt osztályon kezelik, nem beszámitható. Szabadulása után a Polzgram lemezkiadónál helyezkedett el. Itt ismerte meg első feleségét. 1977-be Londonba ment, ahol irni kezdett, ám nem ért el sikereket. Egy év múlva visszatért Braziliába, a CBS lemezkiadóhoz szerződött. Hamarosan elvált feleségétől, a céget is otthagyta. 1979-ben találkozott régi barátnőjével, Christina Oticicával. Megérezte, ő a másik fele. Nem sokkal később feleségül vette.(Azóta a negyedik feleségénél tart.)

MEGTÉRT EMBER

Európai körútra indultak, ellátogattak Dachauba is. Ez a kirándulás jelentette a fordulópontot Coelho életében. A borzalmak helyén jelenést látott egy férfi képében, akivel két hónappal később egy amszterdami kávézóban találkozott. Az iró csak annyit árul el a titokzatos személyről, hogy rövid beszélgetés után a férfi felszólitotta, térjen meg katolikus hitéhez. Azt is javasolta neki, hogy zarándokoljon el Santiago de Compostelába, ahol megtalálhatja lelki békéjét. Coelho megfogadta a tanácsot, és végigment a zarándokúton. Ekkor tért meg, igaz, nem a “klasszikus”egyházhoz, hanem a Regnus Agnus Mundihoz. Megtérése után gyökeresen megváltozott, új életet kezdett. Megszüntette sikeres kiadó cégét, megirta A zarándoklatot, majd Az alkimistát. Az első kiadások még nem végeztek a Bestsellerlisták élén, ám a későbbiek meghozták a világsikert is. Az Alkimista a Braziliában eddig megjelentetett könyvek között a legnagyobb példányszámmal dicsekedhet, ami egyuttal Guinness-rekord. Coelho ma már számtalan levelet kap a világ minden tájáról, az emberek megköszönik neki, hogy a könyv hatására képesek voltak megváltoztatni az életüket. Persze akadnak olyanok is, akik irásait sületlenségnek tartják, és nem hiszik, hogy bármilyen hasznuk lenne. Katolikus kritikusok szemére hanyják, hogy a modern pszihológiát, a keleti vallásokat, a mitoszokat és a mágiát keverve számukra elfogadhatatlan teológiai állitásokat is megfogalmaz. Helytelenitik többek között, hogy Szűz Máriát istennőnek tartja, és azt is, hogy a Tizenegy perc cimű művében szent dolognak ábrázolja a szexet.
 Coelho a sikerek és a rengeteg pénz ellenére szerény maradt, nem tartja magát varázslónak. Abban sem hisz, hogy valaki egy könyv hatására megváltozhat. Azonban úgy gondolja, regényei működhetnek katalizátorként, előidézhetnek jó válaszokat. A szertartások és a szombólumok nagy szerepet játszanak életében. Amikor elhatározza, könyvet ir, jelre vár, mégpedig egy fehér madártollra. Korábban is kinyomtatott kéziratpéldány minden oldalához hozzáérintette a tollat. Tulajdonképpen az is ritus, hogy a könyvet mindig első nekifutásra irja meg, néhány nap, illetve néhány hét alatt, és közben soha nem tart szünetet. Azért hozzáteszi a téma legalább két évig érik az agyában, és a már elkészült kéziratot legalább négy hónapig javitgatja, gondozza. Coelho fogekony a csodákra. Mióta 1992-ben Lourdes-ban töltötte az új év első napját, minden évben a kegyhelyen köszönti az újesztendőt. Közel áll hozzá a csodatévő forrást felfedező Bernadette története. Ha teheti ezt a szent vizet issza, vakon hisz csodatévő erejében. “Iszom, mert jól érzem magam tőle. Ha utazom viszek belőle magammal. Ilyenkor persze csak pár csepp jut alkalmanként.”

NAGYLELKŰ ADOMÁNYOZÓ

Coelho nem önző módon élvezi óriási vagyonát. A nonprofit Coelho Intézet kizárólag az iró szerzői jogdijaiból kapja anyagi forrásait. Legfőbb célja, hogy lehetőséget teremtsen hátrányos helyzetű, a társadalomból kitaszitott brazil embereknel, főként gyerekeknek, időseknek. Az iró jelszava: Ne halat adjunk az embereknek, hanem tanitsuk meg őket halászni!

Bán Judit

Forrás: GYÖNGY magazin

http://www.paulocoelho.com.br/magy/index.html